PPD-NOS
Kenmerken
Zwakke punten:
-Moeite met het herkennen van emoties bij anderen
-Moeite om vriendschappen met leeftijdsgenoten aan te gaan
-Houterige motoriek
-Neemt alles heel letterlijk
-Let erg op details
-Overgevoeligheid voor prikkels
-Paniekreacties
-Driftbuien
-Goedgelovig
-Moeite om van de ene activiteit naar de andere over te schakelen
-Presteert bij het ene vak heel goed, bij het andere juist niet
-Moeite om dingen die in de klas worden geleerd ook toe te passen buiten de klas
Sterke punten:
-Een heel goed geheugen voor feiten en data
-Goed kunnen letten op details en het opmerken van fouten in details
-Heel goed dingen kunnen zien in de ruimte, zoals puzzels maken en kaart lezen
-Goed kunnen omgaan met technische zaken
-Goed kunnen volhouden tot dat iets volledig af is
-Gedreven zijn in het bereiken van perfectie, orde en systematiek
-Een groot rechtvaardigheidsgevoel en heel eerlijk
-Niet laten meeslepen door emoties
Beperkingen in het dagelijkse leven
Zowel volwassenen als kinderen met PDD-NOS ervaren problemen in de sociale omgang. Daarnaast hebben zij moeite met het begrijpen van gesproken taal en moeite om contact te maken zonder taal en/of apart en typisch gedrag, interesses en activiteiten. De problemen in het dagelijks leven worden hieronder verder uitgelegd.
- Problemen in de sociale omgang: iemand met PDD-NOS vindt het niet erg om veel alleen of op zichzelf te zijn en deelt weinig met anderen. Vaak zoekt iemand met PDD-NOS alleen contact als hij of zij de hulp van een ander nodig heeft.
- Moeite met het begrijpen van gesproken taal en moeite om contact te maken zonder taal: hierbij ervaart iemand met PDD-NOS moeite met het begrijpen, weinig gebruiken of ongepast gebruiken van bijvoorbeeld oogcontact, lichaamshoudingen en stemgebruik (ook wel de non-verbale communicatie genoemd): vaak is de taalontwikkeling laat, of in een ongewone volgorde op gang gekomen.
- Apart en typisch gedrag, interesses en activiteiten: dit kan bestaan uit het vasthouden aan rituelen of gewoontes. Ook kan iemand met PDD-NOS snel in paniek raken bij kleine veranderingen in de omgeving. Iemand met PDD-NOS kan op een bijzondere manier belangstelling hebben in een specifiek voorwerp of activiteit, bijvoorbeeld alles weten over kranen en vrachtauto's.
Begeleiding(stips) voor jouw als groepsleider/begeleider
Belangrijk punt is om de omgeving van het kind zo voorspelbaar mogelijk te maken, om angsten te voorkomen. De omgeving zal zich moeten aanpassen aan de problemen van het kind met PDD-NOS en niet andersom. Het kind zal moeten worden begeleid om stapje-voor-stapje te leren omgaan met onzekerheid. Van de personen om het kind heen wordt gevraagd veel voor het kind te verduidelijken en veel geduld te hebben met driftbuien en agressiviteit. Als ouder kunt u onder meer:
- zorgen voor orde, regelmaat en structuur
- nieuwe dingen stap-voor-stap invoeren en voorspelbaar maken
- terughoudend zijn met het uiten van expressieve gevoelens. Emoties zorgen voor verwarring bij het kind en worden vaak niet begrepen.
- bij uitjes en andere bijzonderheden afspraken maken per dagdeel en de tijd nemen om dit met uw kind te bespreken. Dat bespaart later veel onrust.
Maak jouw eigen website met JouwWeb